MØTE I TYSNES UNGDOMSRÅD
Onsdag 4.november.2020, 18:00 - 20:00
Kommunestyresalen, rådhuset i Uggdal.

Tilstade:
Alma Vermedal
Tora Nødland Austvik
Brita Nødland Austvik
Anna Haaland Haugsgjerd
Ingebjørg Wildhagen
Iselinn Thunold
Lars Kristoffer Meidell Alsaker
Parya Sakhizade
Milena Titoka
Ordfører Kåre Martin Kleppe
Kulturkonsulent Synnøve Bakke

Forfall:
Michelle Loftskjær

Inviterte gjester:
Dag Seter, daglig leder, Bergen og omegn friluftsråd
John Frithjof Fosse, Bergen og omegn friluftsråd
Synnøve Vines, inspektør, Tysnes skule
Trine Lise Aasen, Frivilligsentralen Tysnes kommune

09. Ingebjørg Wildhagen ønsket alle velkommen til nytt møte i ungdomsrådet.

10. Innkalling ble godkjent.

11. Referatet frå forrige møte ble godkjent.

12. Dagsordenen ble godkjent.

13. Bergen og omland friluftsråd kom på besøk og fortalde litt om kva oppgåver de hadde. De lager aktiviteter ved badeplasser, sikrar og tilrettelegg friluftsområder, og lager organisasjonar som samlar plast ved vatn. De snakket om volleyballbanen i Kjevikjo som ble tatt opp forrige møte, og sa at de skal sette opp nytt nett. De har også tatt vekk stupebrettet i Gunnarsvikjo fordi det var for grunt, men skal kanskje sette opp et nytt. Dei oppfordra ungdomsrådet i Tysnes å komme med innspel til andre aktivitetar dei kunne ønskje seg på friluftsområda til BOF. Dei kan også arrangere aktiviteter, ungdomslei, friuftsskule eller tildøme coastering (Coasteering er ein aktivitetsform som inneheld symjing, klatring og hopping i fjæra. Aktiviteten gjennomføres normalt ikledd våtdrakt, flytevest og hjelm.) Dei ønskte eit samarbeid med ungdomsrådet om dette.

14. Synnøve Vines kom på besøk og informerte oss om Ungdataundersøkingen. Denne undersøkingen arbeider med barn og unge sine oppvekstkår. Sist var den gjennomført for ungdomsskulen i 2019, men skulen vil at både mellom- og ungdomstrinnet skal gjennomføre denne undersøkinga annakvart år. Undersøkinga i 2019 viste at mange ungdommar på Tysnes var einsamme.

Ny undersøking vil vere i uke 5-7 i år 2021, og Synnøve Vines ville ha innspel frå ungdomsrådet på kva som var lurt å ta med. Her er innspela:

  • Einsemd, har det blitt betre eller verre?
  • Er mediebruk og einsemd knytt saman?
  • Korleis påverkar transportsituasjonen i kommunen ungdommenes høve til å delta på aktivitetar og vere med venner?
  • Fleire åpne bokser der ein kan utdjupe kva ein meiner.

15. SIM kunne ikkje komme på grunn av koronaregler.

16. Trine Lise Aasen kom og fortalde litt om Frivilligsentralen på Tysnes. Hun jobber med et prosjekt som heter BUA, som står for "barn-unge-aktivitet". Det er en organisasjon som utveklar utstyrsboder der alle i kommunen kan låne gratis sports- og friluftsutstyr. Det skal ligge tvers over Spar, der kafeen "Sjøly" låg før. De opner i slutten av november/begynnelsen av desember. De har allerede bestillt langrennski, sekker, soveposer og telt. Det vil også vere nokon regler med innlevering på grunn av korona.

Trine Lise Aasen ønskte innspel får ungdomsrådet på kva for utstyr ungdommane ønskjer seg og om ei byttedag for utstyr kunne vere lurt. Ungdomsrådet mente skøyter, syklar og padlebrett kunne vere kjekt å ha i BUA, og at byttedag var eit godt tiltak.

Det vart bestemt at SOME-gruppa legg ut ei melding og ber om innspel frå ungdommane på kva dei kunne tenkje seg å ha i BUA.

17. Anna Haaland Haugsgjerd melde ein sak om inntak om videregående skoler utenfor regionen Tysnes hører til. Ein får nærskolepoeng for å gå på skoler i lokalmiljøet som er Sunnhordlandskommuner. Det gjør det vanskelig for ungdommer å komme inn på ein videregående skole utenfor dette området. 3. november var saken oppe i Vestland fylkeskommune sitt Hovudutval for opplæring og kompetanse der det blei bestemt at tysnesingar også får nærskulepoeng til Os og Fusa vgs. På Stend vgs er det, på linjer som ikkje finnes på skulane i Tysnes kommune sitt nærområde, like vilkår for opptak.

18. Vi snakket også om orientering av saker som skal opp i formannskapet den 5.november. Her er sakene:

• Underskotsgaranti, sette opp til åtte tusen.
• Søknad om kulturmidler til Tysnes teaterlag.
• Søknad om tilskudd til kulturminneløyper.
• Vatn og avløp, klage på avgift Våge Hamn As.
• Kommunal Planstrategi 2020-2024.
• Samordna regional digitalisering Hordaland-Digivestland, avtale for samarbeid.
• Avtale, leikeutstyr på leikeplassar på kommunal grunn.
• Ny samarbeidsavtale, Bergen og omland friluftsråd.

19. Det vart gjennomført val på kasserar og SOME-gruppe.

Lars Kristoffer Meidell Alsaker vart vald som kasserar.

Anna Haaland Haugsgjerd, Parya Sakhizade, Alma Vermedal og Iselinn Thunold vart vald som SOME-gruppe.

Det blei diskutert nokre retningsliner for gruppa:

  • Kommentarfeltet kan slåast av på sakar der en ikkje treng innspel, slik at jobben for moderator ikkje blir altfor stor.
  • Dersom nokon skriv noko ubehageleg i kommentarfeltet, kan gruppa ta kontakt med kommunen for hjelp.
  • Kommunen sjekkar om det trengs ei godkjenning frå foreldra til rådsmeldlemmane om bilete av ungdommane kan publiserast på Ungdomsrådets Instagram- og Facebook-kontoar.

20. Ymse

Forslag til saker som kan vere aktuelle for ungdomsrådet å sjå nærmare på:
• Forandre på busstider. Sjå på mogligheita for bestillingsbuss. Ordføraren informerte om at Odda hadde evaluert ei slik ordning og at ungdommane var nøgde med tilbodet. Dei eldre var ikkje så positive, men kanskje dei måtte ha opplæring av ungdommane?
• Byggje eit kulturhus, opent lokale.
• Treng fleire vaksne for å ha treffstaden open oftare. Kan ungdomsrådet kontakte FAU og sjå på om foreldra kan stille med friviljuge? Alma snakkar med Tysnes Frivilligsentralen og sjekkar om dei kan hjelpe til med friviljuge.
• Lage en leir/samlingspunkt for barn og unge.
• For farlig på skulevegen ved Gjerstad. Synnøve tar kontakt med prosjektleiinga i kommunen og sjekkar kva for sikkerheitstiltak ei har sett i verk.

21. Neste møte skal vere fredag.11.desember.2020, kl.18:00.

05.11.2020
Milena Titoka
Sekretær